Objective – To propose a flexibe scheme of organization of trainees in a Food Service. To achieve this goal it will be done a descriptive research. Methods – The work was split into three parts: that which sets up the law relationship to the practice (correlated with dissemination of knowledge), the one which would be relevant in the formation process of student during the placement (including ethical issues) and one that proposes flexible organization. Results – It was observed that the trainee is seen as “cheap labor” and little is invested in what is established by law in institutions grantors practices. Conclusions – Is believed as ideal, an internship plan in which both (interns and grantor) can be contemplated adequately. This requires planning and organization.
Objetivo – Propor um esquema flexível de organização de estagiários em uma UAN por meio de uma pesquisa descritiva. Métodos – Pesquisa descritiva dividida em três partes: o que estabelece a lei em relação aos estágios (correlação com a disseminação do conhecimento), o que seria relevante no processo de formação do educando durante o estágio (incluindo questões éticas) e proposta flexível de organização de estágio. Resultados – Observa-se que o estagiário é visto como “mão de obra barata” e pouco se investe no que é estabelecido por lei nas instituições concedentes de estágios. Conclusões –Tem-se como ideal, um plano de estágio no qual ambos (estagiários e concedentes) possam ser contemplados de forma adequada. Isso exige planejamento e organização.