Caracterização cinética da enzima catecolase (Polifenol oxidase) em extratos brutos da polpa e da casca de berinjela (Solanum melongena L.)
Documento
Informações
Título
Caracterização cinética da enzima catecolase (Polifenol oxidase) em extratos brutos da polpa e da casca de berinjela (Solanum melongena L.)
Title
Kinetic characterization of enzyme catecolase (Polyphenol oxidase) in crude extracts of the pulp and peel of eggplant (Solanum melongena L.)
Autor(es)
Daniel Ninello Polesel | Ana Letícia Castellan Sinhorini | Cassia Aparecida Signori Perone
Edição
ABRIL/JUNHO DE 2010
Curso
Farmácia e Bioquímica
Palavras-chave
Polifenol oxidase; Extratos vegetais, Solanum melongena
Resumo (EN)
Objective – Biological material was analyzed as the crude extracts of the pulp and peel of eggplant (Solanum melongena L.), which is the source of the enzyme Polyphenol oxidase (PPO) [EC.1.14.18.1] and these have been studied as materials for the biocatalytic aerobic oxidation of phenolic substrates19. Methods – Drew to PPO extracts by grinding, filtering and centrifuging. By measuring the absorbance and the Biuret method, we obtained activity and total protein. Amount and contact time of the polymer were determined spectrophotometrically. The kinetic characterization of PPO was based on the study of the optimum temperature, heat stability, pH optimum of activity and stability. The values obtained were compared with those of banana pulp nanica. Results – Results showed that the specific activity of PPO in the banana nanica (1056 u/mg of pulp and 1537.5 u/mg of peel) is higher than in the extract of eggplant (376.5 u/mg of pulp and 500 u/mg of peel). The pH values of activity (pH 5.0) and stability (pH 7.0), time of contact with the polymer (zero) and storage (34 days) were similar for both extracts. The activity of PPO was higher in peel compared to the eggplant pulp. The mass of polymer PVP required for adsorption of polyphenolics compounds was three times higher in the pulp than in peel. The optimum temperature for activity of the pulp was 40°C and the peel of 15°C. Conclusions – The characterization of PPO eggplant is similar to the banana, however, the highest specific activity that makes it more conducive to the construction of biosensor to quantify phenols / polyphenols in the samples.
Resumo
Objetivo – Foi analisado como material biológico os extratos brutos da polpa e da casca de berinjela (Solanum melongena L.), que é fonte da enzima Polifenol oxidase (PFO) [EC.1.14.18.1] e estes foram estudados como materiais biocatalíticos para a oxidação aeróbica de substratos fenólicos19. Métodos – Extraiu-se a PFO dos extratos por trituração, filtração e centrifugação. Através da medida de absorbância e método do Biureto, obteve-se a atividade e a proteína total. Quantidade e tempo de contato do polímero foram determinados espectrofotometricamente. A caracterização cinética da PFO baseou-se na temperatura ótima, estabilidade ao calor, pH ótimo de atividade e de estabilidade. Os valores obtidos foram comparados com os da polpa e casca de banana nanica. Resultados – A atividade específica da PFO na banana nanica (1056 u/mg da polpa e 1537,5 u/mg da casca) é superior à do extrato de berinjela (376,5 u/mg da polpa e 500 u/mg da casca). Os valores de pH de atividade (pH 5,0) e de estabilidade (pH 7,0), tempo de contato com o polímero (zero) e de armazenamento (34 dias) foram iguais para ambos os extratos. A atividade da PFO foi superior na casca quando comparada a polpa de berinjela. A massa de polímero PVP necessária para adsorção de compostos polifenólicos excedentes foi três vezes maior na polpa do que na casca. A temperatura ótima de atividade para a polpa foi de 40°C e para a casca de 15°C. Conclusões – A caracterização da PFO da berinjela é similar a da banana nanica, porém, a maior atividade específica desta última a torna mais propícia na construção do biossensor para quantificar fenóis/polifenóis em amostras.
Instituição
UNIP
Direito de Acesso
Acesso Aberto