Objective – To evaluate the influence of an early nasogastric probing (NP) in Body Mass Index (BMI) of patients with head and neck cancer. Method – This was a comparative descriptive research with quantitative analysis in which we selected 20 patients with cancer of the head and neck oncology at the Angelina Caron Hospital-PR and separated into two groups. Results – The comparative analysis between the two groups was performed using the BMI, calculated for five consecutive weeks. Conclusion – It was found that in A group were maintained or increased BMI at the end of five weeks, while B group was clearly the drastic reduction in BMI in the initial stage of treatment and further increased after the introduction of (NP). Early initiation of (NP) is able to significantly improve the nutritional status of patients suffering from head and neck cancer.
Objetivo – Avaliar a influência da sondagem nasogástrica (SNG) precoce no Índice de Massa Corporal (IMC) de pacientes com neoplasia de cabeça e pescoço. Método – Tratou-se de uma pesquisa descritiva comparativa com análise quantitativa em que foram selecionados 20 pacientes portadores de câncer de cabeça e pescoço no setor de Oncologia do Hospital Angelina Caron-PR e separados em dois grupos. Resultados – A análise comparativa entre os dois grupos foi realizada utilizando-se o IMC, calculado por cinco semanas consecutivas. Conclusão – Constatou-se que no grupo A houve a manutenção ou aumento do IMC ao término das cinco semanas, enquanto no grupo B ficou clara a redução drástica do IMC na etapa inicial do tratamento e posterior aumento após a introdução da SNG. A instituição precoce da SNG é capaz de melhorar significativamente o estado nutricional dos pacientes acometidos por câncer de cabeça e pescoço.