Objective – To initiate the implementation of the Whole Utilization of Foods – WUF in a Food and Nutrition Unit – FNU by means of the elaboration of a booklet with information on the waste of foods, and recipes using the residues generated from the pre-preparation of fruits. Methods – Descriptive cross-sectional study at a commercial WUF where the two-week menu was analyzed to identify the variety of food residues generated. Tested and adapted five recipes with the AIA theme and elaborated technical sheet of these preparations. Results – Elaborated the booklet: Whole Utilization of Foods - Tips and Recipes. Conclusions – The preparation of the booklet with recipes can favor the implementation of the WUF in FNU, as a food waste management technique. It is suggested that practical workshops be done to elaborate the revenues proposed in the booklet, with subsequent verification of the quantities of solid waste generated.
Objetivo – Iniciar a implantação do Aproveitamento Integral de Alimentos – AIA em uma Unidade de Alimentação e Nutrição – UAN por meio da elaboração de uma cartilha com informações sobre o desperdício de alimentos e contendo receitas, utilizando os resíduos gerados a partir do pré-preparo de frutas. Métodos – Estudo transversal descritivo em uma UAN comercial onde foi analisado o cardápio de duas semanas para identificar a variedade de resíduos alimentares gerados. Foram testadas e adaptadas cinco receitas com o tema AIA e elaborada ficha técnica destas preparações. Resultados– Como resultado elaborou-se a cartilha: Aproveitamento Integral dos Alimentos – Dicas e Receitas. Conclusão – A elaboração da cartilha com receitas pode favorecer a implantação do AIA na UAN, como técnica de gestão de resíduos alimentares. Sugere-se que sejam realizadas oficinas práticas para elaboração das receitas propostas na cartilha, com posterior verificação das quantidades de resíduos sólidos gerados.