Concentração inibitória mínima e concentração bactericida mínima de três extratos vegetais antibacterianos selecionados da Floresta Amazônica e da Mata Atlântica brasileiras
Documento
Informações
Título
Concentração inibitória mínima e concentração bactericida mínima de três extratos vegetais antibacterianos selecionados da Floresta Amazônica e da Mata Atlântica brasileiras
Title
Minimal inhibitory concentration and minimal bactericidal concentration results from three selected antibacterial plant extracts from the Amazon and Atlantic Brazilian rain forests
Autor(es)
Ivana Barbosa Suffredini | Antonio Drauzio Varella | Riad Naim Younes
Edição
ABRIL/JUNHO DE 2007
Curso
Farmácia e Bioquímica
Palavras-chave
Extratos vegetais, farmacologia; Agentes antibacterianos; Plantas medicionais; Floresta Amazônica; Mata Atlântica
Resumo (EN)
Introduction – Up to 705 plant extracts from Amazon Rain Forest and Atlantic Rain Forest were screened against bacteria using the microdilution broth assay. In the present work, minimal inhibitory concentration and minimal bactericidal concentration were obtained from the three selected active extracts. Material and Methods – The microdilution broth assay used in the present analysis consists in evaluating small amounts of extract against the bacteria in agar broth medium in 96 well microplates Results – Three organic extracts obtained from Rapanea parvifolia (MY841), Smilax rufescens (SM53) and Ruizterania retusa (VO581) showed antibacterial activity. MY841 and SM53 showed activity against Enterococcus faecalis MIC = 30 mg/ml; MBC = 60 mg/ml and MIC = 80 mg/ml; MBC = 90 mg/ml, respectively) and VO581 showed activity against Staphylococcus aureus (MIC = 140 mg/ml; MBC = 160 mg/ml) and a mild activity against Pseudomonas aeruginosa (MIC = 200 mg/ml; MBC = 380 mg/ml). Conclusions – The three extracts showed important activity against the bacteria, and they are going to be fractionated and the fractions evaluated against the antibacterial model. The major compounds are going to be isolated as well.
Resumo
Introdução – Em trabalho prévio, 705 extratos vegetais oriundos de plantas amazônicas e da Mata Atlântica foram triados no teste antibacteriano da microdiluição em caldo. No presente trabalho, os extratos ativos foram identificados e submetidos à avaliação da concentração mínima inibitória e da concentração bactericida mínima usando o mesmo modelo experimental. Material e Métodos – Foi utilizado o ensaio da microdiluição em caldo, que consiste em se avaliar a susceptibilidade das bactérias aos extratos vegetais em meio ágar caldo, em microplacas de 96 poços. Resultados – Os extratos orgânicos obtidos de Rapanea parvifolia (MY841), Smilax rufescens (SM53) e Ruizterania retusa (VO581) mostraram atividade antibacteriana. MY841 e SM53 mostraram atividade contra Enterococcus faecalis CIM = 30 μg/ml; CBM = 60 μg/ml e CIM = 80 μg/ml; CBM = 90 μg/ml, respectivamente) e VO581 mostrou atividade contra Staphylococcus aureus (CIM = 140 μg/ml; CBM = 160 μg/ml) e leve atividade contra Pseudomonas aeruginosa (CIM = 200 μg/ml; CBM = 380 μg/ml). Conclusões – Estes três extratos apresentaram atividade importante contra as bactérias testadas, devendo, portanto, ser fracionados e os compostos majoritários avaliados.
Instituição
UNIP
Direito de Acesso
Acesso Aberto