Efeito combinado do óleo essencial de Cinnamomum zeylanicum Blume e miconazol sobre Candida spp
Documento
Informações
Título
Efeito combinado do óleo essencial de Cinnamomum zeylanicum Blume e miconazol sobre Candida spp
Title
Combined effect of Cinnamomum zeylanicum Blume essential oil and miconazole against Candida spp
Autor(es)
Ricardo Dias de Castro | Edeltrudes de Oliveira Lima | Irlan de Almeida Freires | Alessandro Leite Cavalcanti
Edição
ABRIL/JUNHO DE 2014
Tipo de Artigo
ORIGINAL ARTICLES / ARTIGOS ORIGINAIS
Palavras-chave
Cinnamomum zeylanicuym; Miconazol; Sinergismo farmacológico; Candida albicans
Resumo (EN)
Objective – To evaluate the combined effect of the essential oil (EO) of Cinnamomum zeylanicum Blume and miconazole against Candida spp. Methods – It was determined the minimum Inhibitory Concentration (MIC) of both products and the Fractional Inhibitory Concentration index (FIC) by means of the Checkerboard Test. Data were analyzed descriptively. Results – When assessed alone, C. zeylanicumand miconazole showed MIC of 312.5μg/mL and 32μg/mL, respectively, against all strains tested. After combination, it was observed that the EO inhibited the yeast growth at a concentration of 39μg/mL. On the other hand, miconazole combined showed MIC of 128, 32 and 32μg/mL against strains of C. albicans, C. tropicalis and C. krusei, respectively. These results indicate FIC values of 4.1248 (antagonism), 1.1248 (indifference) and 1.1248 (indifference), respectively, for C. albicans, C. tropicalisand C. krusei. Conclusions – The combination between C. zeylanicumessential oil and miconazole was not found to be an advantageous possibility for growth inhibition of Candida spp. The combination of this EO with other standard antifungals should be considered in further trials.
Resumo
Objetivo – Avaliar o efeito combinado do óleo essencial (OE) de Cinnamomum zeylanicum Blume e miconazol sobre cepas de Candida. Métodos – Foi determinada a concentração inibitória mínima (CIM) de ambos os produtos e o índice de concentração inibitória mínima fracionada (FIC) – checkerboard Test. Os dados foram avaliados descritivamente. Resultados – Quando avaliados isolados, C. zeylanicume miconazol apresentaram CIM de, respectivamente, 312,5μg/mL e 32μg/mL sobre todas as cepas ensaias. Após a associação dos produtos, foi observado que o OE de C. zeylanicum inibiu o crescimento das leveduras na concentração de 39μg/mL. Por outro lado, o miconazol, quando associado, apresentou CIM de, respectivamente, 128,32 e 32μg/mL, sobre cepas de C. albicans, C. tropicalisi e C.crusei. Conclusão – A associação do óleo essencial de C. zeylanicum ao miconazol não constitui em uma possibilidade vantajosa para inibição de crescimento de Candida spp. A combinação desse OE com outros antifúngicos padrão deve ser considerada em outros estudos.
Instituição
UNIP
Direito de Acesso
Acesso Aberto